May 11, 2023

Nieuwsbrief #2

Bereid je voor op de ABSoluut Gent 10 Mijl


Beste Sportliefhebber,

Binnen 19 weken is het zover: de 2e editie van de ABSoluut Gent 10 Mijl!
Je kan dus alvast beginnen toewerken naar deze memorabele dag! Of je nu van plan bent om de 10 mijl of de 5 mijl te lopen, een goede voorbereiding is cruciaal om deze afstanden comfortabel en zonder blessures af te leggen. Wij helpen je deze afstanden eigen te maken, aan de hand van verschillende tips en tools. Scroll verder en ontdek er alles over! Op 24 april ging onze nieuwe website online en werden de inschrijvingen geopend. In de tussentijd mochten we al op veel enthousiasme rekenen. De inschrijvingen komen in een sneltempo binnen en de engagementen van bedrijven en organisaties beginnen vorm te krijgen!

Ben jij nog niet ingeschreven? Wacht niet te lang:  we limiteren onze inschrijvingen tot 6.000 deelnemers.

Hopelijk tot binnenkort!


GRATIS GROEPSTRAINING

Iedereen die zich inschrijft voor de 10 mijl of de 5 mijl is welkom om gratis mee te trainen met de clubleden van Club 365. Club 365, een initiatief van Marathonman Stefaan Engels, biedt een all-round begeleiding en ondersteuning aan ervaren én beginnende lopers. Daarnaast is zij ook de mede-organisator van de ABSoluut Gent 10 Mijl. Bij Club 365 kan je 4 dagen per week terecht voor een gevarieerd aanbod aan training: op dinsdag (weerstand) en donderdag (interval) vanaf 19u30, en op zaterdag en zondag (duurloop) vanaf 10u00. Alle trainingen starten en eindigen aan de Topsporthal.Interesse? Stuur een mailtje naar engels.stefaan@gmail.com.


TRAININGSSCHEMA'S

Bereid je voor op de 10 mijl of de 5 mijl aan de hand van onze trainingsschema's, opgesteld door de Gentse kiné- en coachingpraktijk All In. Trainen voor de 10 mijl kan met een schema voor 1u15, 1u30 of 1u45. Trainen voor de 5 mijl kan je met ons 'start to run' schema (binnenkort beschikbaar). All In neemt je mee voor een voorbereiding van 20 weken, vanaf 24 april tot en met 17 september. Later instappen in één van de schema’s is zeker mogelijk als je loopervaring hebt. Heb je nood aan een meer persoonlijke begeleiding of wil je de kans op blessures verminderen, dan biedt All In ook behandeling op maat aan. Alle loopschema's vind je hier terug.

DE RAAD VAN MARATHONMAN

Ben je ingeschreven voor de ABSoluut Gent 10 Mijl? Bereid je dan goed voor!
Gelukkig hebben steeds meer lopers aandacht voor een goede voorbereiding, met in het achterhoofd een mooie tijd of het streven om de uitdaging op D-Day comfortabel tot een goed einde te brengen. Dat laatste is minstens even belangrijk.

Een goede opbouw verkleint bovendien de kans op blessures. Toch wordt de impact van sportieve inspanningen nog vaak onderschat, vooral op een lichaam dat niet gewend is om vaak te sporten.
Neem nu de 5 mijl, een inspanning van ongeveer een uur. Iedereen zou die zonder veel voorbereiding moeten aankunnen als je geen belang hecht aan een snelle tijd.
Maar als je lichaam die belasting al jarenlang niet meer gewend is, heeft het tijd nodig om zich aan te passen. Die stap vergeten mensen wel eens, met alle gevolgen van dien.
Als jij mij zou vragen wanneer je het best kunt starten met de voorbereiding op de 10 mijl, zou ik zeggen: als je in staat bent om comfortabel tien kilometer te lopen, trek dan drie maanden uit.
Kun je nog geen 10 kilometer lopen of kost je dat moeite, reken dan op zes maanden.

Vooraleer je de trainingen start, controleer je best nog eens jouw loopschoenen. Zijn ze nog niet versleten? Zie je slijtage op de zolen? Bieden ze voldoende steun en demping voor een meer intensief gebruik?
Die vragen moet je jezelf stellen. Wees kritisch.
Als je twijfelt, ga je best langs bij een speciaalzaak voor loopschoenen. Daar kan men een gedegen screening van jouw looppatroon doen.
Op basis van die screening krijg je een paar loopschoenen op maat van jouw specifiek looppatroon. Geloof me, een goed paar loopschoenen is de beste investering die je kunt doen.
Investeer liever in schoenen dan in een dure outfit.

Een vuistregel is dat je eerst omvang traint en daarna intensiteit. Je legt dus best eerst de focus op langer en meer kilometers lopen, daarna probeer je de afstanden sneller af te leggen of meer kilometer te doen in dezelfde tijdsduur.
Als je een goede basis hebt kun je intensievere tempo- of intervaltrainingen inbouwen, die je best afwisselt met rustige duurtrainingen.
Duurtrainingen zijn bedoeld om je lichaam te trainen om vet te gebruiken als brandstof, intervaltrainingen voor koolhydraten. Een goede regel bij duurtrainingen is dat je die loopt aan een tempo waarbij je moeiteloos zou kunnen praten. Je kunt natuurlijk het zekere voor het onzekere nemen en een babbelmaatje meenemen.

Veel succes!

Stefaan Engels, Marathonman

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Gelukt! U ontvangt binnenkort een mail.
Oeps! Er ging iets mis.
' });