September 1, 2023

Nieuwsbrief #7

Beste Sportliefhebber,

UZ Gent en de ABSoluut Gent 10 Mijl slaan de handen in elkaar om een zo inclusief en duurzaam mogelijk evenement neer te zetten. Met (tot dusver) 182 collega's die meelopen is het team van UZ Gent/CRIG dit jaar opnieuw de grootste participerende organisatie! Voor iedere collega die deelneemt wordt een bedrag gestort aan het Kankerfonds UZ Gent en het fonds CRIG.

Op initiatief van UZ Gent organiseert ABSoluut Gent 10 Mijl bovendien een bladerun. Op 17/09 kunnen bladerunners gratis een parcours van 1.000 meter afleggen. Deelnemen aan de bladerun? Stuur ons een mailtje.

Inschrijven voor de 10 mijl of de 5 mijl kan ook nog steeds (vanaf 04/09 stijgt de inschrijvingsprijs met €5)!

Tot binnenkort!

Het ABSoluut Gent 10 Mijl team

INTERVIEW MET PROF.DR. FRANK VERMASSEN

Prof dr. Frank Vermassen is sinds 01/09/2019 hoofdarts van UZ Gent. Hij studeerde in 1984 af aan de UGent, en startte in 1991 zijn loopbaan aan UZ Gent op de dienst Thoracale en vasculaire heelkunde. Professor Vermassen is tevens hoogleraar aan de UGent en auteur van talrijke wetenschappelijke publicaties.

Naast deze professionele loopbaan, is professor Vermassen ook sportief geëngageerd. UZ Gent wil zo veel mogelijk collega’s aan het lopen krijgen. Via hun deelname aan de ABSoluut Gent 10 Mijl wordt geld opgehaald voor het Kankerfonds UZ Gent en het fonds CRIG (cancer research institute ghent). Professor Vermassen zal op 17/09 ook zelf aan de startlijn van de 10 mijl staan.

Wij gingen met hem in gesprek:

Met jullie deelname aan de ABSoluut Gent 10 halen jullie fondsen op voor het Kankerfonds UZ Gent en het fonds CRIG. Wat is de missie van deze fondsen?

"Dankzij de bijkomende financiële middelen kunnen we een wetenschappelijk project van een arts of een specifieke dienst financieel ondersteunen maar ook bijvoorbeeld aangename ruimtes inrichten voor de patiënten of psychosociaal en verpleegkundig onderzoek ondersteunen. Daarnaast kunnen we ook gratis ondersteunende zorg bieden – voor welzijn en beweging bijvoorbeeld. Alle kankerpatiënten die een behandeling krijgen in het UZ Gent, hebben bijvoorbeeld recht op zes gratis sessies schoonheidsverzorging of massages. Ook voor kankerpatiënten biedt wellness ontspanning, gemoedsrust en welbehagen en bevordert het herstel. Het fonds CRIG zamelt geld in voor kankeronderzoek aan Universiteit Gent en UZ Gent."

Vanuit UZ Gent doen jullie massaal mee aan de ABSoluut Gent 10 Mijl. Welke rol speelt sport binnen de organisatie?

"In het UZ doen we reeds 20 jaar een enorme inspanning om de personeelsleden in beweging te brengen en te houden. Gezonde en fitte werknemers voelen zich beter in hun vel en ontwikkelen meer weerstand. Mens sana in corpore sano. Een half uurtje bewegen per dag is een minimum om gezondheid te bevorderen. Fysieke activiteit is zeker geen synoniem voor topsport. Veel belangrijker is dat je beweging in het dagelijkse leven integreert en laat doordringen op de werkvloer. Onze medewerkers kunnen ingaan op een uitgebreid sportaanbod op onze campus, geïnitieerd door een groep gemotiveerde UZ-collega’s die dit op vrijwillige basis doen. Niet alleen de gezondheidsfactor speelt een rol, het sociale element mag je evenmin over het hoofd zien. Samen bewegen biedt de kans om je collega’s op een andere manier te leren kennen. Een ideale manier om te netwerken. Nu sporten is een cadeautje dat je later uitpakt."

Op initiatief van UZ Gent, wordt tijdens de ABSoluut Gent 10 Mijl ook een parcours voor bladerunners voorzien. Hiermee willen jullie de aandacht vestigen op g-sport, en bladerunners in het bijzonder. Waarom?

"Ook voor mensen met beperkingen is bewegen en sporten erg belangrijk voor het fysieke en mentale welzijn. Lopen is echter een dure sport voor wie een of beide benen mist. Je hebt niet alleen speciale loopvoeten of blades nodig maar ook een andere prothesekoker. Dat pittige kostenplaatje maakt lopen na een amputatie voor vele mensen onmogelijk. Op 1 juli organiseerde het Revalidatiecentrum van het UZ Gent Blades on track. Een symposium en bladerun challenge waarmee ze het statement wilden maken dat elke prothesegebruiker de kans moet krijgen om te lopen op blades.  Ook tijdens de ABSoluut Gent 10 Mijl willen we deze boodschap nog eens extra in de verf zetten en zullen een aantal (ex-)revalidanten van ons Revalidatiecentrum deelnemen aan het parcours voor de bladerunners."

Waarom neemt het UZ Gent deel aan de ABSoluut Gent 10 Mijl?

"Een dergelijk initiatief is een ideale gelegenheid om het belang dat we hechten aan bewegen en sporten extra te benadrukken, in een kader waarbij ook het gemeenschapsgevoel wordt gestimuleerd.  Net als vorig jaar willen we zoveel mogelijk werknemers motiveren om deel te nemen aan ABSoluut Gent 10 Mijl: al lopend of al wandelend. We streven naar 200 UZ’ers en hopen hiermee opnieuw de werkgever te zijn met het grootste aantal deelnemers. Het feit dat per deelnemende werknemer van het UZ en CRIG jullie organisatie een bedrag aan ons Kankerfonds en fonds CRIG schenkt, is uiteraard een bijkomende troef voor ons. Bovendien is het Kankerfonds UZ Gent opgenomen als goed doel, ook andere deelnemers kunnen dus een extraatje storten voor onze fondsen. Daarnaast zijn we natuurlijk ook erg blij met het parcours voor de bladerunners."

Steun Kankerfonds UZ Gent

BLADERUN

In het Revalidatiecentrum UZ Gent zijn enkele revalidanten sinds enige tijd keihard aan het trainen om te lopen met een speciale loopvoet of blade. Ze moeten een heel andere techniek aanleren, want met een gewone stapvoet kan je niet lopen.

Wat maakt die blade zo speciaal? De loopvoet heeft een bijzonder klein steunvlak waardoor de bladerunners niet goed kunnen stilstaan, het lijkt alsof ze hun evenwicht gaan verliezen. Je kan het vergelijken met voortdurend op de tippen van je tenen staan. Bovendien: de blade én de bijpassende loopkoker zijn peperduur: ze kosten makkelijk duizenden euro's en daarvan wordt niets terug betaald. Hierdoor wordt lopen na een amputatie pure luxe, terwijl het voor mensen met gezonde benen één van de meest toegankelijke sporten is.

"Dat is bijzonder jammer," zegt Krista Bracke die sinds 2015 op blades loopt, "want bladerunning biedt ontzettend veel voordelen: het geeft een fysieke en mentale boost, bevordert de levenskwaliteit, de functionaliteit en de zelfredzaamheid aanzienlijk én heeft ook een maatschappelijke impact. Lena bv. is dankzij bladerunning zowel fysiek als mentaal sterker geworden waardoor ze, bijna drie jaar na de amputatie, is kunnen terugkeren naar de werkvloer".

Op 1 juli 2023 hebben de bladerunners van UZ Gent de uitdaging aangegaan om 1 ronde rond de Watersportbaan te lopen en tegelijk een statement  te maken: “waarom lopen niet voor iedereen toegankelijk maken?” Ook op zondag 17 september tijdens ABSoluut Gent 10 Mijl kan je hen aan het werk zien op een voor hen uitgetekend parcours. Met blades kan je immers niet om het even waar lopen: hoe onstabieler de ondergrond, hoe riskanter, aangezien een blade geen enkelgewricht heeft en je bij het geringste putje dreigt je evenwicht te verliezen…

Tijdens de ABSoluut Gent 10 Mijl leggen de bladerunners om 12u stipt een afstand van 1.000 meter af in de atletiekpiste van de Topsporthal. Kom zeker een kijkje nemen!

Foto's: © Ann De Wulf

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Gelukt! U ontvangt binnenkort een mail.
Oeps! Er ging iets mis.
' });